Pagina's

vrijdag 28 juni 2013

Inwijding

Veronica Roth
In de wereld van Beatrice zijn er facties. Elke factie heeft een bepaalde waarde. Je hebt: Zelfverloochening, Onverschrokken, Eruditie, Vriendschap en Oprechtheid. Beatrice is geboren in Zelfverloochening, maar voelt zichzelf daar totaal niet thuis. Iedereen verwacht van haar dat ze bij haar eigen factie blijft. Alle 16 jarigen moeten een factietest doen om te kunnen zien bij welke factie ze het best passen. Als Beatrice de test doet, blijkt dat ze Afwijkend is en Afwijkende worden beschouwd als gevaarlijk. Eenmaal op de ceremoniedag moeten ze een factie kiezen. Haar broer, Caleb, kiest Eruditie, wat Beatrice enorm verbaast. Als ze zelf moet kiezen, besluit ze om voor Onverschrokken te kiezen. Maar als ze eenmaal bij het hoofdkwartier komt, blijkt dat ze allemaal gevaarlijke proeven moet doorstaan en dat je daar punten voor krijgt. De top 10 mag bij de factie blijven, maar de rest wordt factieloos. Het lukt Beatrice uiteindelijk om in de top 10 te komen, maar dan ontdekt ze dat de Erudieten de Zelfverloochenen willen vermoorden. Ze besluit om in actie te komen maar alle Onverschrokkenen zitten in een hallucinatie, ze doen precies wat de Erudieten doen en zijn niet zichzelf. Beatrice moet een manier vinden waardoor ze haar familie en vrienden kan redden.

Ik vond het een heel goed boek, en ik denk dat mensen die van de Hongerspelen houden het ook wel leuk zouden vinden. In sommige spannende stukjes kan je je heel goed inleven in de personages en dat maakt het extra spannend. Ook wil je maar door en door blijven lezen. In het begin gaat het heel erg langzaam, wat overigens niet saai is.  Daardoor ben je al bijna bij het eind als ze pas klaar zijn met de inwijding. Dat voelt dan alsof het nog niet af is. Het boek op zich is aan het einde erg rommelig en niet echt te begrijpen. Bij de meeste plekken die ze bezoeken weet ik nog steeds niet hoe ze er uitzien. De schrijfster  had wat meer kunnen uitleggen over de plekken waar ze zijn. Ik dacht bijvoorbeeld dat een van jongens uit het boek een zwarte man was, maar uiteindelijk bleek dat het een blanke jongen was! Dat is best irritant als je over hem leest. Ik vond de emoties van de hoofdpersonage ook erg mager, want beide ouders gaan dood en ze doodt een vriend. Ze laat dan niks merken en gaat gewoon door zonder er nog iets over te zeggen, dat vind ik erg raar. De schrijfstijl vond ik wel erg fijn en las lekker vloeiend. Het is dus een goed boek, maar het zou beter kunnen. Er is een deel 2 uitgekomen waarin het verhaal verder gaat. Ik geef het boek een 7.5

Jente-Floor

NB. Dit boek is één van 20 kerntitels voor de Jonge Jury 2014

Alles voor Romeo

Caja Cazemier
Het boek “Alles voor Romeo” gaat over Anouk. Een gewoon normaal tienermeisje die elke dag lekker achter haar computer aan het hyven is. Gewoon zoals iedereen. Maar op hyves gebeuren soms ook andere dingen, niet alleen een WWW plaatsen bijv. Soms stuurt iemand je een viendschapsverzoek, terwijl je diegene niet eens kent. Dit gebeurt bij Anouk. Anouk woont samen met haar moeder en haar kleine zusje Lizzy, haar vader heeft hen verlaten. Anouk’s vriendin Jasmina heeft ze ook nog aan haar zijde gelukkig. Terug naar hyves. Anouk is natuurlijk nieuwsgierig en klikt het vriendschapsverzoek aan en later accepteert ze het. Hij heet Romeo en ze beginnen te chatten. Romeo wil een keer afspreken met Anouk, ze gaat, maar voor de zekerheid neemt ze Jasmina mee. Romeo en Anoek worden verliefd (is dat wel zo). Na een paar dagen is het aan. Romeo koopt allemaal cadeautjes voor Anouk, maar later krijgt hij schulden. Er is maar 1 mogelijkheid om deze schulden te betalen, en Romeo neemt anouk helemaal mee in de problemen. Ze wilt het niet! Maar het moet. “Alles voor Romeo.”
Ik vond dit boek heel erg spannend, omdat het best wel eens zou kunnen gebeuren in het echt. Ik had verwacht dat het een doodnormaal boek was, maar het was toch ietsje anders. Het is een best heftig boek en soms kwamen er onprettige dingen in voor. Je moet er van houden. Dit boek neemt je helemaal mee in de wereld van Anouk, en soms is dat dus best eng. Het is sowieso een aanrader voor ik denk kinderen vanaf 14 jaar en ouder. Niet lager want zoals ik al zei was dit boek best heftig. Mijn cijfer zou denk ik een 7.0 zijn. Ik denk dat als ik wat ouder zou zijn, dan had ik het boek een hoger cijfer gegeven.

Emilie Beemsterboer

Secret Scouts

Kind
De belangrijkste personen uit dit verhaal zijn: Tom, Lisa, Sophie en Jack. Ze belanden met hulp van een mysterieuze schets in een avontuur vol spanning en geheimen.
Dit boek is makkelijk te lezen maar wel erg spannend op sommige stukken. Ik heb dit boek gekozen omdat de kaft en de titel me uitnodigt om het te lezen.
Ik verwachtte een spannend boek.
Alle hoofdpersonen in dit boek waren een beetje raar op hun eigen manier, dit maakt het interessant om te lezen. Dit boek is echt een aanrader voor iedereen die van spanning en avontuur houd, je moet stalen zenuwen hebben om dit te lezen.

Aron van 't Riet

vrijdag 21 juni 2013

Zwarte zwaan

Gideon Samson
Rifka en duuf zijn vriendinnen. Op een dag komt Rifka met een bijzonder plan, ze wil haar eigen begrafenis meemaken. Ze heeft bedacht dat ze zichzelf gaat verstoppen in een tentje in het bos, als ze vermist is moet Duuf een brief sturen naar Rifka's ouders. In die brief moet staan dat Rifka ontvoerd is en dat haar ouders heel veel geld moeten betalen om haar terug te krijgen. De dag daarna volgt een tweede brief, daarin moet staan dat Rifka vermoord is. Volgens het plan moet dan de begrafenis worden geregeld.
Duuf vindt het geen goed idee maar als Rifka iets heeft bedacht moet het gebeuren.
Het plan lijkt heel goed, maar uiteindelijk is er wel een begrafenis maar Rifka leeft niet meer.

Het is een heel bijzonder verhaal, er gebeuren veel onverwachte dingen. Omdat het verhaal niet chronologisch wordt verteld blijft het tot op de laatste bladzijde spannend. In het laatste stukje van het verhaal kom je pas echt te weten wat er precies is gebeurd. Het boek is heel leuk om te lezen want er gebeurt altijd wel iets. Het is dus nooit saai. Het is ook een boek waar ik steeds verder in wilde lezen, omdat ik wilde weten wat er precies gebeurd was. Het boek gaat over vriendschap net als heel veel andere boeken, maar het is zeker geen standaard boek. Het is ook niet met andere boeken te vergelijken. Ik denk dat het heel origineel is omdat een hoofdpersoon echt gemeen is. Er wordt ook een stuk vanuit haar geschreven. Dat is in heel weinig boeken zo.
Ik vind Zwarte zwaan zeker een aanrader. Je leest het ook best snel uit, dus dat ik ook wel fijn.


Emma de Bakker
      

Vals spel

Mirjam Mous
Het boek gaat over Fin die op vakantie gaat naar zijn broer Martijn. Maar als Fin in Spanje is aangekomen blijkt martijn een andere “belangrijkere” afspraak te hebben. Fin is erg teleurgesteld en besluit om alleen op trektocht te gaan (backpack vakantie). Onderweg ontmoet hij Val en Stefano. Zij zijn ook van plan om door Spanje te reizen. Hij gaat dus met hun vader. Maar voordat hij het weet zit hij in een Spaanse politiecel (of een huis van bewaring), verdacht van moord. Vanuit de cel moet hij iedereen overtuigen dat hij geen moord heeft gepleegd.
Persoonlijk had ik meer van het boek verwacht. Het verhaal vond ik persoonlijk iets te oppervlakkig. ‘Een moord in Spanje’. Ook hoe het boek afliep was een beetje cliché. De schrijf stijl van Mirjam Mous lijkt een beetje op die van Dan Brown. Van een personage of moment naar een ander personage of moment schakelen. Ik vind het heel vermakelijk omdat het je aandacht goed houdt bij het verhaal.
Cijfer : 5.5
+de personages zijn duidelijk beschreven, als je midden in het boek zou beginnen zou je het ook begrijpen.
-het is erg oppervlakkig, voorspelbaar en cliché. En de originaliteit van het verhaal was ook niet geweldig.

Simon Huijben

Het oog van de waarheid

Eva Raaff
Twee koningskinderen (Damiaan en Dyona) die nooit buiten de kasteelmuren mogen komen lopen op een dag weg. Ze schuilen in een grot die ze zelf hebben gevonden. Maar als Dyona op een dag bessen gaat plukken en verdwijnt gaat Damiaan op zoek naar haar. Hij moet het oog van de waarheid vinden...


Ik vond het niet zo'n leuk boek, omdat het niet echt pakte en het de eerste 150 pagina's erg saai was. Voor iemand anders kan dat natuurlijk wel anders zijn. Ook vond ik de schrijfstijl niet echt fijn. Ik zou het boek een 5 geven.


Groetjes Jente-Floor